Exclusiv Interdicție de a intra în România pentru 116 persoane care urmau să protesteze la București, în ziua când Maia Sandu participa la congresul PPE
116 persoane care urmau să protesteze la București, în cadrul unor manifestații organizate și plătite de oligarhul fugar Ilan Șor, în ziua în care șefa statului Maia Sandu participa la Congresul Partidului Popular European (PPE), au fost sancționate de autoritățile române. Acestea au primit interdicție de intrare în România.
Ziarul de Gardă a aflat că interdicția a fost aplicată de către o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP).
„Acelui grup de tineri apropiat de Șor, i-au fost impuse interdicții de a intra în România de către autoritățile abilitate din respectivul stat. Interdicția a fost impusă de instituțiile abilitate din statul respectiv. Nu vă pot spune cu exactitate care este perioada pentru care au fost impuse interdicțiile, deoarece decizia aparține lor și mai corect ar fi să-i contactați pe ei. Interdicția a fost aplicată în urma unor analize și respectiv, ca și concluzie, acei tineri au prezentat și prezintă pericol pentru securitatea națională a României. Mai mult ca atât, aici a fost vorba despre România, însă, în cazul în care alți tineri sau aceeași tineri vor prezenta pericol și pentru alte state europene la fel va fi aplicată interdicția deoarece ei la direct atentează la securitatea națională a oricărui stat”, a precizat Țentiu pentru ZdG.
Oficialul a adăugat că „ne sunt cunoscute 116 persoane (care au primit interdicție, n.r.), însă numărul se poate modifica. Acestea sunt, deocamdată, informațiile pe care le avem de la colegii din România. Ar putea parveni modificări și respectiv o nouă listă”, a punctat șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP.
Context: IGP anunța, pe 7 martie, detalii despre protestul eșuat de la București
În perioada 5 – 6 martie curent, Maia Sandu s-a aflat la București unde a participat la congresul PPE.
Pe 7 martie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că un grup de circa 200 de persoane plătite, inclusiv vorbitoare de limba rusă, urmau să ajungă la București. Cernăuțeanu a menționat că „protestatarii” ar fi mizat pe sprijinul unui partid român – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Șeful IGP a punctat că protestatarii urmau să ajungă organizat la București, de la Chișinău, lucru care nu a mai avut loc, „datorită muncii comune a polițiștilor din Moldova și România”. Participanții ar fi urmat să primească „câteva sute de euro” pe zi, anunțau autoritățile.
„La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a precizat Cernăuțeanu.
Șefa PA a spus că în unul dintre dosare privind „pregătirea unor acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice, cu organizarea protestelor și altor acțiuni de discreditare a vectorului politic european, prin finanțări ilegale de către exponenții unei grupări criminale” au avut loc, în total, circa 145 de percheziții, fiind audiați peste 350 de martori. Aproximativ 20 de persoane au statut procesual de bănuit sau învinuit. Totodată, oamenii legii au confiscat atunci 5,5 milioane de lei.
În cadrul briefingului reprezentanții IGP și PA, au comunicat că, în urma unor percheziții efectuate, au fost reținute mai multe persoane. Cernăuțeanu a declarat că în schemă ar fi implicați și foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă, „foarte bine pregătiți, care știu foarte bine să gestioneze astfel de procese (proteste n. red)”.
ZdG a aflat atunci că printre cei reținuți de procurori sunt Andrei Galațchi, cumnatul ex-primarului de Orhei, Pavel Verejan, cunoscut opiniei publice pentru parodiile pe care le-a publicat în campania electorală, când a candidat din partea Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar în orașul Cricova, dar și Leonid Vaca, un fost angajat al Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS), pe vremea când instituția era condusă de Igor Bodorin, cel care a ocupat și funcția de administrator al agenției de securitate care a asigurat paza primăriei Orhei, a Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank în perioada când Șor era la conducerea acestor instituții.